Voeding


De meeste slakken eten een grote verscheidenheid aan voedsel. 

Er zijn soorten die enkel bepaalde soorten algen, planten of mineralen eten, en die dus moeilijk of onmogelijk in gevangenschap kunnen worden gehouden. Er zijn ook soorten die leven door het eten van andere slakken.

 

Maar in grote lijnen eten veruit de meeste landslakken verschillende soorten groenten, fruit, kruiden, bloemen, planten en (dode) bladeren, kleine diertjes en insecten.

Het basis dieet van slakken in gevangenschap bestaat uit afwisselde groenten en fruit, sepia (hierover later meer), aangevuld met proteïnerijke producten. 

 

De ene slakkensoort eet beduidend meer dan de andere, en het verschilt per soort, en zelfs per slak aan welk voedsel zij een voorkeur geven. 

 

LET OP: ALLE GROENTEN EN FRUIT DIENEN GOED GEWASSEN TE WORDEN VOOR HET AAN DE SLAKKEN GEGEVEN WORDT. 

Water

Voor de Afrikaanse reuzenslakken is het aanbieden van drinkwater vaak niet nodig door de hoge luchtvochtigheid in het verblijf. Een schaaltje water in het verblijf helpt echter wel de luchtvochtigheid hoog te houden zonder dat je dagelijks het verblijf dient de besproeien. De meeste slakken vinden het daarnaast ook prettig om een bad te nemen.

 

De slakkensoorten die van nature in drogere gebieden leven halen hun behoefte aan water vaak uit de ochtend dauw, je kunt het verblijf daarom het best een keer per dag besproeien met een beetje water.

Kalk

 

Het eten van kalk is noodzakelijk voor slakken en dit dient ook altijd beschikbaar voor ze te zijn! Slakken hebben dit nodig voor de groei van hun schelp.

Je kunt kalk aanbieden door een stuk sepia (= de inwendige schelp van zeekatten) in het verblijf te leggen, wel is het belangrijk dat deze schoon en ontzilt is. Leg dus nooit zomaar een stuk sepia in het verblijf welke je bijvoorbeeld op het stand gevonden hebt. In de webshop verkopen wij schone, ontzilte sepia.

In bepaalde producten zit van nature calcium en zijn dus een gezonde voeding voor slakken. Voorbeelden hiervan zijn: Andijvie, bonen, waterkers, radijs, appel, kiwi, abrikoos, watermeloen en pruimen.

PROTEÏNE

Een belangrijke aanvulling op het dieet van slakken zijn eiwitrijke producten. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

- Vlees en Vis; gedroogde meelwormen, vlokreeftjes, dode insecten(eieren), stukje rauw gehakt, pinkies (dode baby ratjes en muisjes)

- Groenten; bonen, kapucijners, linzen, erwten, mais, boerenkool, zoete aardappelen

- Plantaardige eiwitten; kiemgroenten, spirulina, paddenstoelen, noten, pitten & zaden, granen

- Fruit; fruit is niet rijk aan eiwitten maar er zijn soorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan alle andere soorten; bessen, banaan, mango en aardbeien

 

In onze webshop zijn diverse proteïnerijke producten te koop.

snailsticks

De SnailCorner bied eigen snailsticks aan, welke 1 a 2 keer per week gegeven kunnen worden als extra aanvulling op het dieet.

Onze snailsticks bevatten verschillende soorten groenten, fruit en kruiden, calcium, dierlijke en plantaardige eiwitten.

Ook deze zijn te bestellen in onze webshop.

Voeding uit de natuur

Ook van buiten zijn producten te verzamelen welke door de slakken gegeten worden. Denk hierbij aan verschillende soorten planten en bloemen, dode bladeren en takken met algen en korstmossen.

Let er wel op dat deze producten schoon zijn, pluk bijvoorbeeld geen planten langs een drukke autoweg, of op plekken waar veel honden worden uitgelaten.

Dode bladeren kunnen worden schoongemaakt door deze met kokend water te overgieten, en vervolgens 1 minuut in de magnetron te doen.

groenten

Courgette

Andijvie

Aubergine

Broccoli

Bonen

Spruitjes

Kool

Bloemkool

Komkommer

Wortel

Boerenkool

Prei

Sla

Zoete aardappel (geen gewone)

Paddenstoelen

Erwten 

Pompoen

Spinazie (niet teveel)

Raap

Paardenbloem bladeren

Mais

Kiemgroenten 

Witlof

Paprika

fruit

Appel

Peer

Banaan

Mango

Kiwi

Abrikoos

Pitaja

Meloen

Nectarine

Pruim

Sinaasappel (niet teveel)

Papaya

Goudbes

Braam

Aardbei

Framboos

Mandarijn 

Sharonfruit

Tomaat

Ananas

Druif

Bessen

Kersen


LET OP: RAUWE GROENTEN EN FRUIT HEBBEN EEN HOGERE VOEDINGSWAARDE DAN GEKOOKTE OF UIT BLIK.

Gevaarlijk voedsel

- Voedingsmiddelen die mogelijk zijn behandeld met bestrijdingsmiddelen

- Voedingsmiddelen welke groeien in gebieden met veel uitlaatgassen of waar honden worden uitgelaten.

- Zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals rijst en pasta (dit zet uit en kan verstoppingen veroorzaken)

- Zout voedsel

- Uien en pepers