Tropidophora cuvieriana


 

Als eigenaar van de 'SnailCorner', een bedrijf dat onderzoek doet naar het gedrag en voortplanting van (voornamelijk Afrikaanse) slakkensoorten ben ik in aanraking gekomen met de Tropidophora cuvieriana. Een slakkensoort die enkel voorkomt op het eiland Madagaskar.

 

Ik raakte gefascineerd door de bijna prehistorische vorm van de schelp en bijzondere lichaam wat doet denken aan een klein olifantje, met een slurfje en kleine oogjes aan de zijkant van het hoofd (iets wat bij landslakken erg zeldzaam is daar deze meestal de oogjes bovenop de lange tentakels hebben)

 

Met de SnailCorner bezoek ik regelmatig exotische dierenbeurzen om mensen kennis te laten maken met Afrikaanse landslakken. De Tropidophora cuvieriana wordt op deze beurzen regelmatig verkocht als huisdier.

 

 

In onze steeds groter groeiende slakkengroepen op Facebook komt de soort ook steeds vaker voorbij...

 Echter weet niemand hoe deze soort in gevangenschap gehouden dient te worden en de dieren sterven binnen enkele dagen tot maanden.

 

Uiteraard ben ik zelf op onderzoek uitgegaan naar de Tropidophora cuveriana en kwam hierbij tot de ontdekking dat er erg weinig is gedocumenteerd. De beschikbare informatie beperkt zich tot het uiterlijk van de schelp, enkele vindplaatsen en dat er lange tijd is gedacht dat deze slakken uitgestorven waren!

 

Nergens staan beschrijvingen van hun natuurlijke gedrag en leefomgeving, voortplanting...

 

Je zou met deze informatie kunnen bedenken dat deze slakken dus niet veel voorkomend zijn, en wellicht op uitsterven staan. Waarom worden deze beestjes (of enkel hun schelp) dan nog geëxporteerd en geïmporteerd?

 

Graag zou ik met dit onderzoek een duidelijker beeld vormen over de Tropidophora cuveriana, in hoeverre wordt deze soort daadwerkelijk bedreigd? Is het nodig dat zij in bescherming worden genomen?

 

Wat is hun natuurlijke leefomgeving en hoe is het natuurlijke gedrag? Kunnen de slakken die al in gevangenschap leven of de komende tijd nog geïmporteerd gaan worden gered worden met meer informatie hierover?

 

In december 2016 zal ik afreizen naar Madagascar in de hoop een antwoord te kunnen geven op deze vragen.

 

Een deel van dit onderzoek is afhankelijk van sponsors en donaties.

Wilt u een bijdrage leveren aan dit onderzoek? Klik dan HIER of via PayPal: Snailcorner@hotmail.com